Uitkijkpunt Stegastein in Noorwegen

Noorwegen is een land met een prachtige natuur en overal mooie uitzichten. Er zijn verschillende punten waar je extra kan genieten van het uitzicht, uitkijkpunt Stegastein is daar één van. Het uitkijkplatform is bekend over de hele wereld, het is een architectonisch hoogstandje en behoort ook tot de meest gefotografeerde uitkijkplatformen ter wereld. En natuurlijk wordt het uitzicht vanaf uitkijkplatform Stegastein ook veelvuldig op de foto gezet! Het uitkijkplatform is een goed voorbeeld dat toont dat de Noren trots zijn op hun land en hun best doen om bijzondere uitzichten nog specialer te maken.
 

Uitzicht over de Aurlandsfjord

Uitkijkpunt Stegastein is gelegen 650 meter boven de Aurlandsfjord (➚) en biedt je hierdoor een prachtig uitzicht over de fjord. Het uitkijkpunt is zo ontwerpen dat het je het gevoel geeft boven het fjord te zweven. Bijzonder is de glazen voorkant van het uitkijkpunt, waardoor je een nog beter uitzicht hebt.

Vanaf Stegastein kijk je in de 29 kilometer lange Aurlandsfjord en de dorpen(➚), één van de zijtakken van de Sognefjord. De Sognefjord (➚) is met een lengte van 204 kilometer de langste fjord van Noorwegen en één van de langste ter wereld. Tevens is het dorpje Aurlandsvangen te zien vanaf het uitkijkpunt.
 

ReizenReizen

 

Aurlandsfjellet

Uitkijkpunt Stegastein is onderdeel van de toeristische route Aurlandsfjellet (➚). Dit is één van de mooiste routes van Noorwegen, het is daarom ook bestempeld tot National Scenic Route. In totaal zijn er 18 National Scenic Routes in het land, dit zijn officieel de mooiste routes van Noorwegen.

De toeristische route Aurlandsfjellet is gelegen tussen Aurland en Laerdal en is ongeveer 48 kilometer lang. Onderweg kom je langs de Noorse natuur en verschillende bezienswaardigheden, waaronder Stegastein.
 

 

Parkeren bij Stegastein

Bij het uitkijkpunt is een parkeerplaats met sanitaire voorzieningen. Er zijn 11 parkeervakken en is ruimte om, indien nodig, voertuigen buiten parkeervakken te parkeren. Vaak zal het aantal parkeervakken toerijkend zijn, omdat het uitkijkpunt niet extreem druk bezocht wordt.
 

 

Hele jaar geopend

In tegenstelling tot de Aurlandsfjellet (➚) is uitkijkpunt Stegastein het hele jaar open. Vanwege de vele sneeuwval is de Aurlandsfjellet in de wintermaanden gesloten. Het blijft mogelijk om via het dorpje Aurlandsvangen naar het uitkijkpunt te rijden, dit is een rit van ongeveer 7 kilometer. De sanitaire voorzieningen bij Stegastein zijn in de wintermaanden wel gesloten.